Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sýkory také strádají v zimním období nedostatkem potravy

Autor: Robert Kopecký

V Provodíně a okolí se vyskytují téměř všechny druhy sýkor - sýkora babka, sýkora koňadra, sýkora lužní, sýkora modřinka, sýkora parukářka, sýkora uhelníček. Dají se dobře rozlišit jednak podle vzhledu a také podle hlasu.

Vyskytuje se zde i mlynařík dlouhoocasý, dříve zvaný sýkora mlynařík, který ale podle nových výzkumů nepatři mezi sýkory, mlynaříci tvoří samostatnou skupinu. Mlynaříky poznáme podle toho, že se pohybují v hejnech ve větvích stromů, a že nikdy nepřiletí na krmítko.       
Na Novozámeckém rybníce a jeho přítocích se dříve vyskytoval i moudivláček lužní, v minulosti také nesprávně řazený mezi sýkory. Moudivláček si staví hnízda ve tvaru košíčků zavěšených nad vodou na větvích stromů. Je to tažný druh a na zimu odlétá na jih.  Z Českolipska bohužel vymizel; jako velmi pravděpodobnou příčinu uvádí RNDr. Miroslav Honců odchyt ptactva do sítí v oblasti Středozemního moře, kde některé národy ve velkém chytají a konzumují tažné ptactvo. Zda se místní populace moudivláčků obnoví, není známo, jsou totiž věrní svému místu narození.

Na Novozámeckém rybníce se vzácně vyskytuje sýkořice vousatá, která také nepatří mezi pravé sýkory. Sýkořice vousatá je pestře zbarvená a připomíná tropické druhy ptactva. Její hlas zní jako kovové cinkání. Hnízdí v rákosinách, kde její žluté zbarvení dobře splyne s prostředím. Je to tažný druh.

sykora-parukarka---lophophanes-cristatus---foto-robert-kopecky.jpg

Sýkora parukářka - Lophophanes cristatus - Foto Robert Kopecký

Sýkory hnízdí v dutinách stromů a s oblibou obsazují budky. Jsou nesmírně užitečné, živí se převážně hmyzem a jeho larvami, takže ve vyváženém ekosystému dokážou zastavit i kalamitu hmyzích škůdců. V zimě velmi strádají nedostatkem potravy a jsou častou kořistí predátorů. Loví je šelmy i ptačí dravci, a kupodivu také havranovití ptáci jako sojka, straka, vrána a krkavec. Je proto záslužné, pokud máme za oknem krmítko a v zimě sýkorám přilepšujeme.

Krmítko by mělo být přiměřeně velké, aby se sýkory nepraly o místo, nebo můžeme mít krmítka dvě, kde se ptáci střídají. Co se týká předkládané potravy, NIKDY nedáváme na krmítko pečivo, strouhanku, nebo staré cukroví, to jsou potraviny obsahující lepek, které sýkorám způsobují střevní potíže a mohou je i zabít! Na krmítko patří semena slunečnice, nebo máku, a také odřezky čerstvého loje od řezníka, na které často přiletí i brhlík, nebo strakapoud.